Priză de pământ locală (împământare) Constanta
Ai nevoie de o priza de pamant pentru casa sau afacerea ta?
Electrician in Constanta iti pune la dispozitie personal calificat pentru realizarea lucrarilor la preturi convenabile.
Realizarea instalatiilor de legare la pamant in Constanta
Instalatiile de legare la pamant de protectie se realizeaza in scopul dirijarii in pamant, in conditii de siguranta a curentilor de defect datorita deteriorarii izolatiei sau curentilor proveniti din descarcarile electrice. Instalatia de legare la pamant se compune din: priza de pamant, piesele de separatie, conductoarele de legatura.
Prizele de pamant naturale
Prizele de pamant naturale sunt constituite din elementele conductoare ale unor constructii care se folosesc in alte scopuri, dar care indeplinesc si conditia de a fi folosite ca electrozi avand un contact bun si pe o suprafata mare cu pamantul.
Pot fi folosite ca prize de pamant naturale: elementele metalice ale constructiilor in contact cu pamantul, direct sau prin fundatii de beton, ca: stalpi si alte elemente metalice imbinate prin sudura sau suruburi, armaturi metalice ale constructiilor din beton armat aflate in contact cu pamantul. coloanele de adancime ale sondelor conducte metalice ingropate in pamant pentru apa sau alte fluide necombustibile, cu conditia ca elementele izolate sa fie suntate cu legaturi conductoare din Cu sectiunea de cel putin 6 mm2 sau OL de cel putin 100mm2.
Acestea se pot folosi drept prize de pamant naturale cu conditia respectarii urmatoarelor:
- Prezinta continuitate electrica perfecta. Asigura in exploatare rezistenta la solicitari mecanice si chimice satisfac conditii de stabilitate termica asigura legarea la pamant si in cazul defectarii unei portiuni sunt usor accesibile
- Este interzis folosirea drept priza de pamant naturala a conductelor tehnologice care transporta materiale combustibile. in cazul in care valoarea prizei de pamant naturale nu corespunde cu valoarea impusa aceasta se completeaza cu o priza de pamant artificiala.
Avantajele prizelor de pamant naturale:
- permit trecerea unor curenti mari de defect
- au o durata de functionare lunga (practic egala cu a constructiei)
- au o rezistenta mare la coroziune - rezistenta mecanica mare si siguranta in exploatare
- materiale si manopera putine - realizeaza o egalizare a potentialelor intre toate partile metalice
Prize de pamant artificiale
Prize de pamant artificiale sunt construite din elemente metalice ingropate in pamant numai pentru a realiza legatura cu pamantul.
Sunt formate din electrozi metalici (din teava sau profil din otel zincat), montati in pamant in pozitie verticala sau orizontala si conductoare metalice din otel care unesc acesti electrozi. Pot fi prize orizontale, daca electrozii se monteaza in pozitie orizontala si pana la 1m adancime si prize verticale cand electrozii se monteaza vertical la adancimi de 1 – 5m. Electrozi pentru prize de pamant verticale din teava de otel, din otel cornier.
La realizarea prizelor este bine sa se respecte urmatoarele:
- este interzisa folosirea electrozilor din aluminiu, funie de otel sau a celor asamblati prin legaturi neconductoare sau care au acoperiri izolante.
- electrozii nu trebuie sa fie acoperiti cu vopsea, gudron etc.
- Electrozii se vor monta in stratul de pamant cel mai bun conductor, fara pietre, batandu-se cu grija pamantul dupa ingroparea electrodului.
- Distanta dintre electrozi trebuie sa fie mai mare de 5m pentru electrozii orizontali si mai mare decat dublul lungimii pentru electrozii verticali.
- In solurile agresive sau cu rezistivitate mare se recomanda imbracarea electrozilor intr-un strat gros de bentonita.
- In jurul cladirilor electrozii se vor ingropa la cel putin 2m de pereti.
- Distanta de la partea superioara a electrodului pana la suprafata solului va fi de minim 0,5m
- Conductoarele de legatura intre electrozi se monteaza fie ingropat cand pot fi considerate ca si electrozi orizontali, fie aparent.
- Conductoarele principale vor trece prin toate incaperile cu echipament de protejat, pe cat posibil in circuit inchis si se vor lega la priza de pamant prin conductoare protejate mecanic pe o portiune aparenta pana la 1,5m deasupra solului.
- Conductoarele de ramificatie vor lega fiecare echipament in parte la conductorul principal.
- Legaturile intre elementele instalatiei se face preferabil prin sudura. Daca se face prin suruburi acestea se asigura cu piulite si se cositoresc suprafetele de contact.
La realizarea prizelor de pamant se parcurg urmatoarele etape:
- Electrozii utilizati la realizarea prizelor de pamant se pregatesc in atelierele de specialitate. Ei se ascut la un capat iar la celalalt capat, dupa caz, se va fixa o bucata de platbanda.
- Se traseaza conturul pe care se va realiza priza de pamant
- Se sapa santul in care se va plasa priza de pamant. Acesta, din motive de inghet va trebui sa aiba o adancime de minim 0,8m. Latimea se recomanda sa fie de 0,5m pentru usurinta montajului.
- Se bat electrozii. Aceasta operatiune se poate face manual dar si mechanic cu ciocane electrice, pneumatice sau mecanice.
- Conectarea electrozilor se face cu conductoare metalice, platbanda,prin sudura. Pentru usurinta sudurii banda lata din otel se aseaza in pozitie verticala.
- Dupa terminarea operatiunilor de conectare dintre conductoarele de legatura si electrozi sau intre conductoare si echipamentele care se leaga la pamant, se intocmeste schita reala a modului cum s-a realizat priza si se intocmeste procesul-verbal de lucrari ascunse.
- Se astupa santul cu pamant acordandu-se atentie tasarii pamantului. Aceasta operatie este importanta atat pentru rezistivitatea solului cat si pentru evitarea aerarii solului.
- Se masoara priza de pamant cu aparatul pentru masurarea prizei de pamant. Daca valoarea este mai mare decat valoarea normata, priza se va completa cu electrozi pana la obtinerea valorii normate.
- Utilizarea electrozilor din placi se va evita pe cat posibil. Conductorul principal de legare la pamant al echipamentelor va fi legat la priza de pamant prin cel putin doua legaturi distincte.
PRETURI VERIFICARI PRAM IN CONSTANTA
Mereu ne intrebam: Ce inseamna Buletinul PRAM? Ce preturi sunt pentru verificari PRAM?
Buletinul PRAM este o necesitate a mediului de afaceri. Acest buletin este dovada efectuarii verificarilor necesare privind instalatiile de impamantare si ale paratrasnetelor, dar in acelasi timp este si obligatoriu pentru toate firmele, fiind impus de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, Protectia Consumatorului si Pompieri, avand o valabilitate de 12 luni.
Scopurile principale ale verificarilor PRAM Constanta
Protectia personalului care utilizeaza instalatiile electrice prin prevenirea electrocutarii, prevenirea incendiilor provocate de defectele la instalatia electrica.
Intocmirea buletinului PRAM poate fi efectuata doar de catre societati din domeniul electric autorizate ANRE si doar de catre specialisti autorizati in acest scop, ce dispun de aparatura verificata metrologic. Dupa efectuarea masuratorilor, societatea noastra va ofera pe langa buletinul PRAM, copie a autorizatiei ANRE a societatii. Copie a autorizatiei ANRE a persoanei care a efectuat masuratorile, copie a certificatului de motrologie cu care au fost efectuate masuratorile (acesta fiind in termen de valabilitate), copie a atestatului, pentru servicii de instalatii electrice pana la o tensiune de 0.4kV.
Preturi verificati PRAM
Pret de pornire: 100 RON
Pret priza monofazata: 10 RON/priza
Pret priza trifazata: 15 RON/priza
Exemple de pret verificare pram
Exemplu 1: Pentru un birou cu 8 prize monofazate, tariful este 100RON + 8 prize x 10 RON, adica 180RON.
Exemplu 2: Pentru un atelier cu 10 prize monofazate si 3 prize trifazate, tariful este 100RON + 10 prize x 10 RON + 3 prize x 15RON, pretul total fiind de 245RON. Preturile pentru verificari pram sunt valabile pentru locatii aflate in Constanta si localitatile limitrofe. Cauti electrician autorizat pentru verificari pram la preturi avantajoase. Echipa noastra compusa din electricieni autorizati ANRE executam verificarea instalatiilor electrice, si masurarea PRAM a prizelor de impamantare si a paratrasnetelor, masurarea continuitatii nulului de protectie.
Este bine de stiut pentru preturi verificari pram ca:
Nu cerem banii înainte!
Va spunem pretul întotdeauna înainte de a începe o lucrare! Astfel Dvs. decideti costul final.
Oferim Garantie pentru toate lucrarile efectuate. Pentru lucrarile executate in regim de urgenta se percepe suplimentar o taxa de deplasare daca nu aveti incheiat un abonament de servicii. Cotatiile de pret transmise prin telefon,sms,e-mail sau pe baza informatiilor relatate de client, fara o constatare la fata locului, sunt doar in scop informativ si nu cu caracter obligatoriu. In cazul in care va este comunicata o cotatie de pret, nu garantam costul lucrarii la valoarea estimata.